Wat administratief te doen bij een sportongeval?
We wensen het natuurlijk niemand toe, maar helaas horen blessures bij het voetbal. Om te vermijden dat uw recht op terugbetaling van bepaalde medische onkosten verloren zou gaan, geven we hier een kort overzicht van de te volgen procedure.
Elk aangesloten lid is verzekerd tegen sportongevallen bij Arena via de K.B.V.B. Alle info vindt u op de website van de K.B.V.B. De belangrijkste elementen vatten wij hier voor u samen.
1. Administratief stappenplan sportongeval
1.1. Bij het oplopen van een kwetsuur tijdens een training of wedstrijd dient de speler een ongevalsaangifte te laten invullen door de behandelende arts. Dit document is te verkrijgen bij de ploegafgevaardigde of op het secretariaat. U kunt het ook HIER downloaden.
1.2. Deze aangifte dient correct en volledig ingevuld te worden doorgemaild in PDF-formaat aan jeugd@kskheist.be, waar deze door de jeugdsecretaris of de Gerechtigde Correspondent (GC) van de club zal worden verwerkt en overgemaakt aan de K.B.V.B. Enkel zij zijn gemachtigd de briefwisseling met de K.B.V.B. te verzorgen.
1.3. Het formulier dient BINNEN 21 KALENDERDAGEN NA DATUM ONGEVAL te zijn overgemaakt aan de K.B.V.B. Indien het formulier niet tijdig bij de jeugdsecretaris/GC geraakt, zal er geen terugbetaling mogelijk zijn. Zorg dus dat u van hen een ontvangstbevestiging krijgt!
1.4. De K.B.V.B. stuurt na ontvangst een formulier met dossiernummer naar de GC. Het ontvangstbewijs van de K.B.V.B. wordt door K.SK. HEIST aan de betrokken speler/ouders bezorgd met het dossiernummer en eventuele specifieke aanwijzingen.
1.5. Vooraleer de speler de trainingen kan hervatten, moet het formulier ‘Bewijs van genezing’, ingevuld door de behandelende geneesheer, als bewijs van geschiktheid om terug te voetballen, overgemaakt worden aan de GC. Bij ontbreken van dit attest kan een tussenkomst in een later ongeval geweigerd worden.
2. Terugbetaling van de geneeskundige kosten
2.1. De verzekeraar betaalt enkel het verschil terug tussen het bedrag en de tegemoetkoming van het ziekenfonds. Supplementen voor hospitalisatie in één- of tweepersoonskamers worden NIET terugbetaald. Voor elk dossier is er een vrijstelling van 11,50 euro, jaarlijks indexeerbaar, van toepassing.
2.2. Terugbetaling van speciale zorgen (bv. behandeling door kinesist) kan enkel mits volgende voorwaarden voldaan zijn:
2.2.1. De behandeling moet voorgeschreven zijn door een geneesheer. Dit kan de geneesheer vermelden op de “AANGIFTE VAN ONGEVAL ” of door een afzonderlijk medisch attest.
2.2.2. De verzekering van de voetbalbond moet eerst zijn toestemming geven om deze kosten terug te betalen! De aanvraag voor terugbetaling kosten kinesist dient dus eerst, door de Gerechtigde Correspondent, naar de voetbalbond te worden verstuurd. De voetbalbond geeft hierna toestemming voor een welbepaald aantal behandelingen vanaf een bepaalde datum. Is de kwetsuur na al deze behandelingen nog niet genezen, dient een NIEUWE AANVRAAG voor bijkomende behandelingen verstuurd te worden.
2.2.3. Opgelet! De terugbetaling kosten kinesist vervallen wanneer:
2.2.3.1. Meer dan één behandeling per dag wordt aangerekend.
2.2.3.2. De sportieve inactiviteit van de speler minder dan 15 kalenderdagen bedraagt.
2.3. Wat concreet te doen om kosten terug te krijgen?
U bezorgt de GC:
2.3.1. Het formulier ‘Bewijs van genezing’, ingevuld door de behandelende geneesheer, als bewijs van geschiktheid om terug te voetballen. Eerder mag men niet beginnen te voetballen.
2.3.2. Afrekeningsstaten van uw mutualiteit.
Hou er rekening mee dat de K.B.V.B. deze bedragen ongeveer 1 maand na het indienen van de kosten uitbetaalt aan de club. De club zal zo snel mogelijk na ontvangst de uitbetaling aan u doorbetalen.
2.4. Bij zware kwetsuren kunnen er tussentijdse onkostennota’s opgestuurd worden.
3. Aandachtspunten
3.1. De speler moet alle originele documenten zoals facturen ziekenhuis, afrekeningen ziekenfonds, kosten apotheek (factuur geen kasticket) en dergelijke verzamelen.
3.2. Document van herstel binnenbrengen.
3.3. Ziekenhuiskosten: kies een gemeenschappelijke kamer vermits de opleg voor een eenpersoonskamer en hieruit vloeiende erelonen niet worden terugbetaald.
3.4. Controleer of de dokter de aard en de ernst van het letsel of kwetsuur heeft ingevuld (punt 3 van het luik in te vullen door dokter). Opgelet: indien niet ingevuld wordt het ongeval niet erkend.
3.5. Op de zijde “Medisch getuigschrift” punt 4a moet JA aangeduid staan en moeten de nodige beurten kinesitherapie vermeld staan, dus controleer dit bij uw dokter (als er kinesitherapie nodig is vraag zeker 9 beurten aan).
3.6. Indien de dokter beslist dat er bijkomende sessies nodig zijn voor de kinesitherapeut, ga dan met het afschrift van de dokter bij de GC langs die op zijn beurt een aanvraag zal indienen bij de K.B.V.B. Dit dient te gebeuren vooraleer de volgende sessie aangevat wordt. De K.B.V.B. moet eerst toestemming geven voor een welbepaald aantal behandelingen vanaf een bepaalde datum.