You are here

K.SK. Heist steunt initiatief Respect United

Respect United
Voetbal voor diversiteit

Het Belgische voetbal verwelkomt een nieuwe club: Respect United!

Respect United staat voor respect voor iedereen. Respect United wil een voorbeeld zijn voor heel het voetbal en inspirerend zijn voor de samenleving.

Football Against Racism in Europe
De club Respect United past in de Europese FARE-week. Football against Racism in Europe ofwel Voetbal Tegen Racisme in Europa. Samen met partners steunt het Belgische voetbal dit jaar voor de tweede keer de Europese FARE-week.

Respect United bestaat uit 11 ambassadeurs voor een divers voetbal. 11 personen die via het voetbal respect voor diversiteit uitdragen naar heel de samenleving. Dat doen ze via een charter met 11 regels.

Wanneer krijgen we Respect United te zien?
- De 11 ambassadeurs zijn aanwezig op de persconferentie op maandag 26 september. Zij lanceren het logo van Respect United en ondertekenen het charter met de 11 regels van Respect United.
- In het weekend van 1 en 2 oktober tonen de eersteklasseclubs hun steun voor de actie. Jeugdspelers dragen dan het logo van Respect United op het veld, terwijl men een statement in het stadion voorleest.
- Op 7 oktober 2011 tonen ook de Rode Duivels hun solidariteit, via een gelijkaardige actie in de wedstrijd tegen Kazachstan.

Wie zijn de 11 ambassadeurs?
Met bijzondere trots kan Respect United u dit vooraanstaand en representatief elftal ambassadeurs voorstellen:
- Georges Leekens, bondscoach;
- Steven Martens, CEO KBVB;
- Ludwig Sneyers, CEO Pro League;
- Dimitri Mbuyu, sportief manager bij RAEC Mons;
- Jérôme N’zolo, scheidsrechter in eerste klasse;
- Femke Maes, ex-voetbalspeelster;
- Karim Belhocine, speler bij Standard;
- Anele Ngcongca, speler bij Racing Genk;
- Björn Vleminckx, speler bij Club Brugge;
- Michel Lecomte, chef sport RTBF;
- Gunter Van Handenhoven, reporter bij Telenet.

Is er zoveel racisme in het voetbal?
Er is zeker racisme in het voetbal, jammer genoeg. Het gebeurt er bovendien voor het oog van de camera’s, met beelden die de wereld rond gaan. Door kwetsende liederen te zingen in het stadion, door oerwoudgeluiden te maken of een banaan op het veld te gooien beledigen supporters spelers met een andere kleur. Maar ook spelers, bestuursleden en ouders onder elkaar tonen zich niet altijd even gastvrij tegenover allochtone tegenspelers.

Het Belgische voetbal wil het in de toekomst, samen met jou, beter doen. Het wil een voorbeeldrol opnemen in de samenleving door radicaal positie in te nemen tégen racisme en discriminatie en vóór diversiteit. Voetbal is daarvoor uitstekend geplaatst. Meer dan alleen een sport is het voetbal een invloedrijke maatschappelijk actor die ontzettend veel mensen bereikt. Mensen bovendien die divers zijn naar leeftijd, herkomst, sociale positie, geslacht, seksuele geaardheid..

FARE gaat dus om meer dan anti-racisme. Respect United brengt een positief verhaal: respect voor diversiteit.

Diversiteit, wat bedoelen ze daar mee?
Ik, jij, hij, zij, wij, jullie.. we verschillen van elkaar. Geslacht, geboorte, geloof, homo of hetero, gezondheid, oud of jong… Dat is diversiteit. Het accent van de FARE-actie dit jaar ligt op verschillen in herkomst en culturele achtergrond.

Sommige voetbalclubs hebben al veel Marokkaanse, Afrikaanse of andere allochtone leden in huis. Ze merken dat dit nieuwe vragen met zich mee brengt. Respect United motiveert trainers, bestuursleden en ouders om de verschillen te respecteren en te overstijgen. En tegelijk willen we andere clubs stimuleren om meer diversiteit in huis te halen, actiever op zoek te gaan naar leden van andere herkomst.

Met deze actie zeggen voetballers, trainers, scheidsrechters dat ze diversiteit als een verrijking zien, als een kans. Zij vragen aandacht voor alle vormen van diversiteit. Niet alleen respect voor mensen met een andere herkomst en cultuur, maar ook voor holebi’s, mensen in armoede, respect voor leeftijdsverschillen…

Respect voor diversiteit gaat erom dat je in iedereen het beste naar boven haalt, dat je de waarde van ieder persoon ziet en benut. Daar wordt uiteindelijk iedereen beter van.

Ik wil supporteren voor Respect United, kan ik fan worden?
Natuurlijk! Respect United heeft een virtuele tribune, vol fans. Je kan je eigen foto mee in deze tribune plaatsen door fan te worden. Surf vanaf eind september naar
www.respectunited.be of zoek Respect United op facebook.

Wie is al supporter?
De onderwijsnetten steunen Respect United en de FARE-actie al. Zij ondertekenen mee het charter bij de lancering van de actie in september. Op de website en de facebookpagina vind je bovendien een overzicht van educatief materiaal waarmee scholen het thema diversiteit in de klas kunnen aanbrengen.

Wie organiseert dit?
- De voetbalcel van Binnenlandse zaken is initiatiefnemer. Zij staan in voor de naleving van de voetbalwet, en werken ook preventief en positief aan diversiteit in het voetbal.
- De Pro League, die de eersteklassecompetitie organiseert.
- De Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB): de Rode Duivels en alle andere voetbalclubs die aangesloten zijn, van alles niveaus
- Het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding
- Downtown: de community-werking van Beerschot AC
- Antwerps Minderhedencentrum de8
- Friendly Foot: zij organiseren voetbalstages in binnen- en buitenland voor kinderen uit sociaalzwakkere milieus en zijn medeorganisator van de Ebbenhouten Schoen.

CHARTER
De 11 regels van Respect United.

1. We zijn allemaal anders, ieder mens is uniek.
2. Niemand is meer waard dan een ander, iedereen verdient evenveel respect.
3. We zien diversiteit als een verrijking, als een kans.
4. Als club ondersteunen we trainers en andere medewerkers om deze visie in de praktijk te brengen.
5. In het voetbal is wat je als team bereikt meer dan de som van alle individuen.
6. Als trainer nemen we het engagement om in iedereen het beste naar boven te halen.
7. Als scheidsrechter gebruiken we de middelen die we tot onze beschikking hebben om respect af te dwingen.
8. Als supporter en ouder behandelen we iedere speler waardig en moedigen we hen positief aan.
9. Iedere speler heeft recht op een training die aangepast is aan leeftijd, individueel ritme en mogelijkheden.
10. We engageren ons om te reageren tegen iedere vorm van discriminatie en iedere uiting daarvan.
11. Met heel het voetbal streven we ernaar om een voorbeeldrol te vervullen inzake positief omgaan met diversiteit in de samenleving.

* Wil je meer lezen over diversiteit in het voetbal?
Dan is er voor jou de brochure supporteren voor diversiteit

Supporteren voor diversiteit

Datum: 
28/09/2011