You are here

‘Holebi of hetero, maak er geen spel van!’

Aftrap actieplan ‘Holebi of hetero, maak er geen spel van!’

Sport heeft een belangrijke maatschappelijk dimensie. Van alle sporten is voetbal veruit het populairst. Tegelijkertijd is het opmerkelijk dat het bijzonder stil blijft rond holebi’s in het voetbal. Daarom heeft minister Pascal Smet samen met de gehele voetbalwereld een actieplan uitgewerkt. Een communicatiecampagne op de sociale media en concrete initiatieven voor sporters, trainers, supporters, bestuursleden, scheidsrechters en veiligheidsverantwoordelijken zorgen voor een sensibilisering, genuanceerde beeldvorming en empowerment.

ACTIEPLAN
Het actieplan biedt antwoord op de nood aan sensibilisering rond holebiseksualiteit in het voetbal, een genuanceerde beeldvorming over sportende holebi’s en acties die holebi’s empoweren.
Lees de concrete initiatieven in het actieplan op www.maakergeenspel.van
Volg de campagne op Facebook www.facebook.com/theonlygayinfootball

De acties bevatten verschillende initiatieven zodat iedereen die actief of passief met voetbal bezig is, bereikt kan worden. De aftrap wordt gegeven met een sensibiliserende campagne die het thema bespreekbaar maakt in alle geledingen van de maatschappij. Met de campagne ‘The only gay in football’ wil de minister de vooroordelen tegenover holebi’s doorbreken, en in het bijzonder holebiseksualiteit in het voetbal zichtbaar en bespreekbaar maken. Voor deze campagne haalt hij Robbie Rogers, voetballer bij LA Galaxy en enige openlijk homoseksuele profvoetballer, naar hier. Ze wordt in hoofdzaak via sociale media gevoerd, via facebook ‘The only gay in football’ en #onlygayinfootball op twitter.

Ludwig Sneyers (CEO Pro League): “Voetbal is de meest toegankelijke aller sporten en de motor tot integratie. Eens op het veld vallen verschillen weg en wordt er samengewerkt om te winnen. Het is deze gedachte die de Pro League hoog in het vaandel draagt en blijft promoten: samen de sport beleven waarbij iedereen zich welkom voelt en alle verschillen wegvallen. De voorbije jaren spanden we ons met de clubs en verschillende partners in voor een open klimaat in het voetbal, met respect voor diversiteit. Met onze sport slaagden we er in het verleden in om de barrières van ras en religie te overwinnen. Nu willen we de aandacht vestigen op het laatste taboe, namelijk seksuele diversiteit. Voor de Pro League is iedereen welkom zoals hij is op het voetbal.”

François De Keersmaeker (voorzitter KBVB): "Elke actie die inzet op voetbal als een open en tolerante sport, met een positieve benadering verdient onze steun."

Pascal Smet (Vlaams minister van Gelijke Kansen): “In Vlaanderen en Brussel zijn er duizenden voetbalclubs, honderdduizenden spelers en miljoenen supporters. Voetbal is en blijft dé sport voor jong en oud, ongeacht afkomst, huidskleur, religie of seksuele voorkeur. We hebben vandaag zowel de spelers, de clubs, de scheidsrechters als de supporters mee aan boord om heel concreet werk te maken van de verdere maatschappelijke aanvaarding van holebiseksualiteit. Een zeer mooi en duidelijk signaal van openheid en tolerantie.”

Datum: 
19/12/2013